Jika anda berminat dengan minyak wangi, catatan blog ini akan membantu. Artikel ini merangkumi akal fikiran tentang minyak wangi.


Seberapa teliti anda memilih minyak wangi sebelum keluar? Adakah anda suka memakai minyak wangi? Sama seperti menyembur minyak wangi dipanggil "memakai minyak wangi" dalam bahasa Inggeris, minyak wangi memberikan pengguna keseronokan memakai pakaian lain. Di samping itu, minyak wangi telah melangkaui tujuan tradisionalnya untuk menghilangkan bau busuk dan telah menjadi alat untuk menyatakan identiti peribadi.

Asal usul minyak wangi bermula sejak Mesopotamia dan Mesir purba, dan sejarahnya sangat mendalam sehingga orang yang direkodkan sebagai ahli kimia pertama di dunia juga dikenali sebagai pembuat minyak wangi. Dengan cara ini, minyak wangi telah ada dalam sejarah manusia sejak sekian lama, dan teknologinya juga terus berkembang. Sebagai contoh, pada zaman dahulu, tembikar digunakan sebagai bekas penyimpanan, tetapi kini bekas plastik digunakan. Minyak wangi awal hanya menggunakan tumbuhan seperti bunga atau haiwan sebagai bahan mentah, tetapi seiring dengan kemajuan teknologi, minyak wangi diperbuat daripada bahan mentah sintetik. Kalau dulu kalau nak mengekstrak haruman bunga ros, tiada pilihan lain selain menggunakan bunga ros asli sahaja, tetapi kini anda boleh menghasilkan haruman bunga ros menggunakan bahan sintetik. Sudah tentu, hanya bahan mentah semula jadi boleh digunakan untuk mencipta bau yang mendalam dan kompleks dalam minyak wangi, jadi minyak wangi mewah masih menegaskan hanya bahan mentah semula jadi. Walau bagaimanapun, bahan mentah sintetik jauh lebih murah daripada bahan mentah semula jadi dan mudah diekstrak, jadi ia digunakan secara meluas untuk membuat minyak wangi yang agak murah.

Ia adalah fakta yang diketahui secara meluas bahawa minyak wangi adalah produk kosmetik yang dibuat dengan mencairkan wangian dalam pelarut seperti alkohol. Walau bagaimanapun, ia mungkin terasa sedikit baharu kerana ia dikelaskan kepada minyak wangi, eau de parfum, eau de toilette dan eau de cologne bergantung pada kandungan wangian. Antaranya, parfum adalah minyak wangi yang paling kuat dan dibuat dengan mencampurkan alkohol ketulenan tinggi kira-kira 99% dan wangian dengan kepekatan kira-kira 15-20%. Oleh kerana parfum adalah minyak wangi yang paling kuat, ia tahan paling lama dan juga paling mahal. Sebaliknya, dalam kes eau de cologne, ia adalah minyak wangi paling ringan dengan kepekatan wangian 3-5% dan juga agak murah. Eau de toilette adalah sejenis minyak wangi yang ramai orang gemar memakai tanpa disedari. Memandangkan 50ml produk eau de toilette satu jenama berharga kira-kira $60, anda dapat melihat betapa mahalnya wangian.

Satu lagi ciri minyak wangi ialah baunya berubah mengikut peredaran masa. Nasihat biasa semasa membeli minyak wangi ialah menyemburnya, tunggu kira-kira 30 minit, dan lihat jika anda menyukai baunya. Ini adalah sama seperti meminta anda menyemak nota atas, nota tengah dan nota asas. Di sini, nota ialah istilah yang merujuk kepada bau minyak wangi, dan nota, yang bermaksud nota muzik, digunakan kerana aroma minyak wangi berubah mengikut tiga not, serupa dengan persembahan muzik. Nota teratas ialah bau yang kuat yang muncul sebaik sahaja anda menyembur minyak wangi. Ia sangat tidak menentu dan hilang dalam masa 10 minit, meninggalkan kesan pertama minyak wangi. Nota tengah ialah bau pusat minyak wangi dan bertahan selama kira-kira 3 jam selepas nota atas berlalu. Apabila anda pertama kali bertemu dengan seseorang, jika bau orang itu sangat menawan, anda tertarik dengan nota tengah minyak wangi itu. Nota asas menghiasi bahagian akhir bauan dan sesuai dengan bau badan untuk mewujudkan perasaan hangat. Saya suka bau yang tenang dan hangat yang melekat pada pakaian saya sehingga sehari selepas saya menyemburnya, jadi saya memberi perhatian khusus kepada nota asas apabila memilih minyak wangi.

Reka bentuk sarung yang canggih boleh menjadi satu lagi ciri menarik bagi minyak wangi itu. Apa yang mendorong orang ramai untuk membeli minyak wangi dengan bauan yang menawan ialah kes dengan reka bentuk seksi yang sepadan dengan bauan. Oleh itu, banyak syarikat minyak wangi menghasilkan kes dengan bentuk atau konsep novel yang menarik dan bukannya kes mudah.

Minyak wangi dibuat melalui proses kompleks untuk mengekstrak bau daripada pelbagai bahan mentah, mencipta simfoni bau yang terdiri daripada tiga nota, dan meletakkannya dalam bekas. Oleh itu, boleh dikatakan minyak wangi dibuat melalui proses yang lebih kompleks daripada membuat set pakaian, dan harganya tidak cukup murah untuk menyamai harga pakaian. Sekarang, jika anda membandingkannya dengan memakai pakaian, anda akan faham dengan jelas mengapa menyembur minyak wangi dipanggil memakai minyak wangi. Jika anda belum memakai minyak wangi lagi, ia adalah satu pengalaman yang baik untuk membeli minyak wangi dan merasai haruman dengan minda untuk membeli satu set pakaian.