Saya rasa popularisasi eugenik adalah tidak diingini. Pempopularan eugenik boleh membawa kepada ketuanan genetik dan diskriminasi yang meluas.


Kini di Amerika Syarikat, ramai orang bimbang tentang perkauman yang disebabkan oleh ketuanan kulit putih, dan sebenarnya, insiden serangan tanpa belas kasihan terhadap orang kulit hitam sedang berlaku. Apabila anda memikirkan insiden perkauman yang paling mewakili, pembunuhan beramai-ramai Nazi terhadap Yahudi terlintas di fikiran. Nazi tanpa belas kasihan membunuh orang Yahudi untuk mewujudkan bangsa Jerman yang unggul. Di sebalik kekejaman Nazi ini terdapat satu disiplin yang dipanggil eugenik.

Eugenik, satu disiplin yang mula-mula diasaskan oleh Francis Galton di England pada tahun 1883, adalah satu disiplin yang berpendapat bahawa manusia harus campur tangan dalam evolusi untuk tujuan memperbaiki spesies. 『Francis Galton』 berhujah bahawa manusia bertanggungjawab terhadap evolusi manusia dan kita harus meningkatkan kelas yang bermanfaat kepada spesies manusia dan mengurangkan kelas yang berbahaya. Untuk tujuan ini, semua keadaan dan faktor yang berkaitan dengan perkembangan orang yang cacat fizikal atau mental menjadi pusat penyelidikan.

Apabila eugenik menjadi popular, negara seperti Amerika Syarikat dan Jerman melaksanakan dasar eugenik. Walau bagaimanapun, tindak balas sosial adalah kuat, dan apabila genetik berkembang, ia mendedahkan bahawa eugenik tidak mempunyai asas saintifik, jadi eugenik mula menurun secara beransur-ansur. Walau bagaimanapun, pada zaman moden, eugenik telah mendapat perhatian semula untuk tujuan merawat penyakit genetik atau menguatkan sifat individu. Pada masa lalu, ibu bapa yang menyebarkan gen tertentu adalah subjek pemilihan, tetapi pada zaman moden, kanak-kanak yang baru dilahirkan adalah subjek pemilihan. Oleh itu, ibu bapa secara sukarela memutuskan untuk melakukan pengguguran atau rawatan gen.

Dengan populariti baharu eugenik ini, masalah etika baharu muncul. Memandangkan kemungkinan untuk menggugurkan janin melalui ujian pranatal, masalah mengabaikan kehidupan timbul. Atas sebab ini, terdapat perdebatan hangat untuk dan menentang ujian pranatal dan terapi gen berasaskan eugenik.

Saya berada di pihak yang bertentangan dengan perbahasan ini. Alasan terbesar untuk penentangan adalah bahawa janin adalah makhluk hidup, walaupun ia belum datang ke dunia. Oleh itu, menyebabkan keguguran hanya kerana terdapat kecacatan genetik adalah sama dengan pembunuhan. Menjadi ibu bapa dan mencipta kehidupan baru adalah satu rahmat dan isu yang mesti ditangani dengan berhati-hati, tetapi tidak wajar jika janin mati hanya kerana mementingkan diri sendiri. Selain itu, saya berpendapat adalah tidak adil ibu bapa diberi hak untuk memilih anak apabila janin tidak berhak memilih ibu bapanya.

Selain itu, jika fenomena ini berulang, ketuanan genetik akan diwujudkan. Kemudian, diskriminasi berdasarkan kriteria baru seperti penampilan atau kecerdasan timbul. Malah terdapat diskriminasi terhadap penyakit genetik yang berlaku hanya pada usia tua, malah orang yang hidup normal didiskriminasi hanya kerana mereka mempunyai gen untuk penyakit genetik. Oleh itu, dalam masyarakat yang cuba menghapuskan diskriminasi, diskriminasi baru sedang diwujudkan.

Mereka yang memihak kepada teknologi berasaskan eugenik ini berpendapat bahawa ia perlu untuk kemajuan manusia. Dikatakan bahawa spesies unggul boleh dicipta dengan meninggalkan hanya gen yang baik dan menghapuskan gen yang buruk, dan ini sama seperti pemilihan semula jadi seperti yang dianjurkan oleh Darwin, jadi tidak ada masalah. Mereka juga berpendapat bahawa ibu bapa perlu diberi hak untuk memilih anak mereka kerana mempunyai anak yang kurang upaya menyukarkan ibu bapa dari segi kewangan dan mental.

Jika hak ini diberikan, hak janin juga mesti dijamin, dengan alasan bahawa janin juga adalah makhluk hidup. Juga, penyelesaian kepada kerosakan yang dialami oleh ibu bapa OKU adalah dengan tidak bergerak ke arah menghapuskan orang kurang upaya. Sebaliknya, saya fikir adalah wajar untuk negara bergerak ke hadapan dengan menambah baik dasar kebajikan untuk orang kurang upaya dan mendorong perubahan dalam persepsi rakyat.

Saya bersetuju bahawa eugenik adalah disiplin yang wajar dan baik dengan niat dan matlamat pembangunan manusia ketika ia mula-mula diwujudkan. Walau bagaimanapun, banyak masalah hak asasi manusia yang timbul semasa proses itu dan terus wujud dalam bentuk baru sehingga hari ini, jadi saya fikir keutamaan buat masa ini adalah untuk menyelesaikan masalah dan merangka kaedah baru. Walaupun kemajuan teknologi adalah baik, saya fikir adalah wajar untuk menjaga maruah manusia.