Pada 8:50 pagi pada 16 April 2014, kapal penumpang Korea Selatan Sewol terbalik dan karam. Kejadian ini meninggalkan kesedihan yang besar kepada rakyat Korea.


Kematian seseorang menyebabkan orang lain berasa sedih. Khususnya, kehilangan saudara terdekat atau rakan boleh menjadi satu kejutan, dan memikirkan sesuatu seperti itu berlaku kepada ahli keluarga akan meninggalkan kesedihan yang tidak dapat dibayangkan. Sedih yang teramat sangat sehinggakan hanya melihat rakan yang meninggal dunia kerana seseorang yang rapat dengan mereka sudah menitiskan air mata. Dengan cara ini, kita semua meratapi kematian seseorang yang rapat dengan kita, dan ini mungkin kerana orang yang telah pergi itu pernah menjadi orang yang membentuk identiti 'kita'. Jika makhluk 'Saya' yang bersama mereka adalah cakera bulat, pemergian mereka bermakna sekeping cakera itu hilang, menjadikan saya tidak lengkap. Dan semakin besar saiz yang diduduki oleh satu bahagian, semakin besar ruang kosong dan kesakitan dalam diri kita.

Walaupun kesakitan ini adalah perkara biasa, kita kadang-kadang berasa patah hati dengan kematian mereka yang tidak mengambil sekeping dari kita. Sebagai contoh, ini berlaku apabila melihat keadaan di mana bunga layu sebelum ia mekar, iaitu kematian kanak-kanak atau remaja. Berbanding kematian seorang warga emas yang menjalani kehidupan penuh dan kemudian pergi dengan selesa, kematian mereka memberi impak yang lebih besar kepada orang sekeliling dan menyebabkan mereka yang tidak mengenali mereka turut berasa sedih. Sama ada kehidupan di hadapan kehidupan muda adalah kehidupan yang selesa dan damai atau rangkaian laluan berduri, meneruskan kehidupan itu sendiri adalah rahmat dan intipati kewujudan manusia. Sebab itu saya tidak dapat menahan rasa sakit hati apabila melihat pelajar muda yang belum bermula.

Insiden Feri Sewol yang berlaku di Korea suatu masa dahulu telah mengejutkan rakyat Korea ketika kemalangan itu. Jumlah kematian, kira-kira 300, adalah mengerikan, tetapi fakta bahawa ramai daripada mangsa adalah pelajar sekolah menengah dalam perjalanan menggandakan kejutan. Sememangnya, seluruh negara tenggelam dalam kesedihan, dan saya juga berasa sangat kasihan dengan mereka. Lambaian ucapan takziah di sana sini, reben kuning digantung di sana sini, dan tidak ada program hiburan di TV untuk seketika. Ini adalah perkara yang sangat wajar untuk dilakukan dalam keadaan pada masa itu, malah siri tindakan ini tidak sepenuhnya mengurangkan kesedihan yang dirasai oleh orang ramai.

Walau bagaimanapun, dalam keadaan ini, peristiwa yang tidak dapat difahami berterusan. Sejurus selepas kemalangan sehingga kini, pelbagai masalah yang menyelubungi kemalangan itu terus timbul dan bukannya diselesaikan. Berita itu dilaporkan sejurus selepas kemalangan itu mengejutkan. Sejurus selepas dilaporkan kemalangan maritim telah berlaku, berita dilaporkan bernasib baik semua penumpang telah diselamatkan. Tetapi sebelum orang ramai boleh menarik nafas lega, laporan itu telah diperbetulkan. Akhirnya, akibat kemalangan itu adalah bencana, dan kepercayaan kepada media yang membuat kesilapan melaporkan merosot. Masalah juga berlaku semasa proses menyelamat selepas kemalangan. Beberapa anak kapal, termasuk kapten, meninggalkan kapal dan melarikan diri, melupakan tugas mereka untuk menyelamatkan penumpang apabila kapal itu terbalik. Pengawal Pantai dan Tentera Laut, yang sepatutnya dihantar dengan cepat untuk menyelamatkan, entah bagaimana hanya melihat kapal itu tenggelam selama beberapa jam. Di samping itu, telah didedahkan bahawa Cheonghaejin Shipping, pemilik Feri Sewol, mengubah suai dan mengendalikan kapal secara haram, dan syak wasangka pakatan sulit antara politik dan perniagaan antara Pengawal Pantai dan syarikat penyelamat A juga dibangkitkan. Ia benar-benar huru-hara, dengan butiran tersembunyi didedahkan semakin banyak usaha dilakukan untuk menyelesaikan kemalangan itu.

Pada usia saya ketika kemalangan itu, saya fikir saya tahu cara saya mengelilingi dunia. Saya tahu bahawa masyarakat yang kita diami bukanlah tempat yang bersih dan perkara yang tidak dijangka sering berlaku. Namun begitu, semasa saya menonton siri kejadian yang tercetus akibat kemalangan yang satu ini, saya kecewa malah berasa kasihan dengan mereka. Pertembungan ganas antara pegawai polis dan penunjuk perasaan yang berlaku di majlis peringatan Sewol Ferry tidak lama dahulu sudah cukup membuatkan orang ramai yang muak dengan insiden Feri Sewol mencemuh.

Insiden Feri Sewol membuatkan kami semua tenggelam dalam kesedihan kerana ia jelas merupakan satu tragedi bagi pelajar muda. Walau bagaimanapun, keadaan ini seterusnya menjadi peluang untuk menunjukkan wajah kosong masyarakat Korea. Dan pada wajah kosong masyarakat Korea, terdapat kesedihan yang sama seperti insiden Feri Sewol itu sendiri. Kesedihan itu mungkin perasaan bersalah dan kepahitan di kalangan orang dewasa, yang merasakan bahawa masyarakat Korea tidak dapat benar-benar menerima walaupun kematian menyayat hati mereka, apatah lagi melindungi pelajar muda. Saya berharap akan tiba harinya masyarakat kita akan mengatasi kesakitan ini dan matang agar kita tidak lagi merasai kesedihan yang memalukan ini.