Penggunaan bahan tambahan makanan yang berbahaya harus diminimumkan. Dan imej negatif yang meluas mengenai bahan tambahan makanan yang dibenarkan perlu diperbaiki.


Satu masa dahulu, terdapat satu iklan yang sangat popular dalam industri kopi di Korea. Jika anda melihat iklan ini, anda akan melihat frasa, "Kami mengeluarkan natrium kaseinat yang berbahaya dan sebaliknya menambah susu tanpa lemak." Dikatakan melalui iklan ini, pengguna semakin bimbang tentang sodium caseinate menyebabkan jualan syarikat pengiklanan meningkat dengan ketara dan jualan syarikat lain menurun dengan ketara. Selepas itu, syarikat lain lewat mula mengeluarkan dan menjual kopi dengan natrium kaseinat dikeluarkan. Jadi, adakah natrium kaseinat benar-benar berbahaya kepada badan kita seperti yang dikatakan oleh industri kopi? Juga, jika ia tidak berbahaya, kami akan mengetahui dalam artikel ini mengapa natrium kaseinat menjadi subjek pemburuan ahli sihir.

Pertama, sebelum melihat kesan berbahaya natrium kaseinat, mari kita ketahui apa itu natrium kaseinat. Casein Sodium Casein ialah protein utama dalam susu dan bahan utama dalam keju. Protein whey, satu lagi protein dalam susu, dihadam dan diserap dengan cepat. Tidak seperti whey, kasein adalah bahan yang sangat bermanfaat yang dihadam secara perlahan dalam badan dan membekalkan sejumlah asid amino untuk masa yang lama. Walau bagaimanapun, protein kasein tidak boleh diekstrak dengan mudah kerana saiz molekulnya sangat kecil. Oleh itu, asid ditambah kepada susu dan diekstrak dalam bentuk garam. Garam yang dicipta dalam proses ini ialah natrium kaseinat.

Apabila natrium kaseinat ditelan, ia diionkan menjadi protein kasein dan natrium oleh cecair badan. Protein kasein dicerna oleh pepsin di dalam perut, dan natrium dikeluarkan dari badan melalui cecair badan. Protein kasein yang telah dicerna oleh pepsin bergumpal bersama untuk membentuk lendir melekit. Pencernaan oleh pepsin diperlahankan oleh lendir ini, membekalkan asid amino kepada badan kita dengan sangat perlahan. Disebabkan oleh ciri-ciri ini, ia sangat popular di kalangan ahli bina badan yang memerlukan bekalan protein yang stabil dalam jangka masa yang panjang, atau pesakit arthritis yang perlu menggunakan otot dan bukannya sendi.

Terdapat dua sebab mengapa natrium kaseinat, sejenis protein, mula dibenci oleh industri. Pertama, tidak seperti kopi dan gula yang terkandung dalam campuran kopi, ia adalah bahan tambahan makanan yang disintesis secara buatan. Yang kedua adalah untuk memaksimumkan kesan promosi untuk mengejar keuntungan syarikat. Pada zaman ini di mana pemakanan yang sihat dan hidup yang sihat adalah penting, mencari makanan yang paling sihat telah menjadi kebimbangan utama bagi pengguna. Kepentingan utama industri adalah untuk menggunakan ciri-ciri pengguna ini untuk mempromosikan bahawa produk mereka bermanfaat atau tidak berbahaya kepada tubuh manusia. Industri kopi juga mempromosikan natrium kaseinat, yang pengguna tidak biasa dengannya, seolah-olah ia adalah racun. Pengguna berasa jijik dengan ini, dan permintaan untuk campuran kopi tanpa tambahan natrium kaseinat meningkat dengan ketara.

Sekarang ia telah dilabel sebagai bahan tambahan makanan, nampaknya sukar bagi natrium kaseinat untuk mengelakkan perhatian negatif pengguna. Memandangkan bahaya bahan tambah makanan terus mendapat perhatian, ini boleh disimpulkan sepenuhnya daripada fakta bahawa pengeluar makanan yang diproses cuba entah bagaimana mengurangkan bilangan bahan tambahan makanan. Di samping itu, menurut tinjauan awal yang dijalankan oleh syarikat yang mengeluarkan natrium kaseinat dan menjualnya, pengguna cenderung enggan menggunakan natrium kaseinat. Ini disokong oleh penjelasan pegawai syarikat bahawa mereka berani mengeluarkan natrium kaseinat atas sebab ini.

Oleh itu, imej negatif yang meluas terhadap bahan tambahan makanan yang dibenarkan perlu diperbaiki. Tidak perlu samar-samar bimbang tentang hasutan sensasi oleh beberapa media atau bukan pakar. Sudah tentu, usaha industri untuk meminimumkan penggunaan bahan tambahan makanan berbahaya dan mengurangkan bilangan orang yang menggunakannya harus diteruskan. Di samping itu, kerajaan dan media harus berusaha untuk menyediakan maklumat yang tepat supaya pengguna boleh mengambil makanan dengan yakin.