Ini adalah contoh mesej perpisahan terakhir untuk persaraan guru. Ini adalah artikel yang diperlukan untuk guru yang meninggalkan sekolah.


persaraan guru selamat tinggal akhir

hello? Saya cikgu ○○○. Saya benar-benar bersyukur kerana ramai orang telah berada di sana untuk saya. Daripada semua kerjaya mengajar saya, hari ini mungkin yang paling bermakna dan tidak dapat dilupakan. Saya gembira dengan kerjaya mengajar saya kerana anda pelajar.

Saya tidak tahu berapa ramai pelajar saya melakukan yang terbaik di suatu tempat dalam masyarakat. Saya minta maaf kerana saya bukan seorang guru yang hebat, jadi saya tidak dapat mengingat wajah dan nama setiap pelajar.

Malah, surat telah dihantar ke rumah saya semalam, dan apabila saya membacanya, ia adalah surat daripada seorang murid. Ingin tahu tentang berita dan keselamatan saya, pelajar saya membuat pertanyaan ke semua sekolah tempat saya bekerja, dan akhirnya mendapat tahu dan menghantar surat. Pelajar yang menghantar surat itu adalah pelajar yang saya puji di dalam kelas suatu masa dahulu. Pada masa itu, saya memujinya dengan mengatakan "Anda benar-benar mahir dalam seni!" Terima kasih kepada pujian saya, pelajar itu memberitahu saya bahawa dia telah memutuskan laluan kerjaya. Kerana pelajar-pelajar ini, saya dapat lulus bertahun-tahun ini. Saya seorang guru yang serba kekurangan, tetapi ia adalah hari yang menggembirakan kerana ada orang yang mengikuti saya dan percaya kepada saya.

Sekolah adalah syurga bagi saya. Saya suka tidak ada perbezaan yang jelas antara yang menang dan yang kalah, dan saya suka 'kebodohan' ulat buku yang hanya tahu belajar, dan 'keburukan' kanak-kanak yang suka bermain. Hari ini adalah hari terakhir untuk bergelar guru secara rasmi. Sekarang saya cuba membuang label yang berat dan membebankan itu, saya berasa lega dan sedih. Tetapi sebenarnya, nampaknya emosi paling sedih yang timbul dari jurang adalah yang terbesar. Sebagai seorang guru sehingga tamat, ada sesuatu yang ingin saya tanyakan kepada anda semua yang berkumpul di sini. Untuk menghuraikan kata-kata Edison, "Alasan yang paling bodoh dan jelek di antara semua alasan ialah alasan tidak mempunyai masa." Saya harap anda akan menyimpannya dalam hati anda dan kembali.

Jika saya mempunyai impian, saya ingin hidup dengan pelbagai pengalaman walaupun sudah bersara. Seperti orang muda, saya akan bekerja keras dalam segala-galanya dan sentiasa hidup dengan ketegangan. Saya akan berfikir dan merenung supaya saya dapat membantu sebagai orang dewasa dalam masyarakat tanpa mengulangi masa lalu yang buruk. Akhir kata, terima kasih kepada pelajar yang hadir ke majlis persaraan saya. Saya harap awak akan membesar menjadi seorang yang bersahsiah hebat dengan didikan guru yang lebih baik dari saya. Terima kasih yang ikhlas.


11 Mei 2023

Cikgu sekolah menengah ○○○


Ucapan perpisahan daripada seorang guru yang meninggalkan sekolah

Hai semua. Terima kasih kepada semua yang menghadiri majlis persaraan saya walaupun jadual mereka padat. Rasanya semalam baru masuk sekolah tapi masa dah berlalu macam ni. Beberapa pelajar menjadi guru dan mengajar kanak-kanak, manakala yang lain menjadi atlet. Saya rasa saya merasakan aliran masa semasa saya melihat murid-murid berkembang.

Saya ingin dikenang sebagai seorang guru yang baik. Apabila saya mula-mula membuat keputusan untuk menjadi seorang guru, saya berazam untuk menjadi seorang guru yang berperikemanusiaan daripada pendidikan. Ia kembali sangat lama. Ia adalah apabila guru wali kelas sebuah sekolah rendah berhenti sekolah. Pada masa itu, adalah trend untuk berhenti kerja apabila anda hamil. Rakan-rakan sekelas saya menangis dan memberitahu saya jangan pergi kerana mereka sukakan cikgu, tetapi akhirnya cikgu keluar dari sekolah. Guru meninggalkan setiap pelajar hadiah dan memo, masing-masing mengandungi jenis hadiah yang berbeza. Guru saya memberi saya buku nota Besbol Liga Utama sebagai hadiah. Guru saya memberitahu saya untuk menjadi pemain besbol yang hebat. Pada masa dahulu, bilik darjah kecil dipenuhi dengan kanak-kanak seperti tauge. Saya kagum dan teruja untuk mengetahui bagaimana guru mengetahui bahawa saya suka besbol. Saya rasa nama saya dipanggil dengan suara guru dengan jelas. Saya hidup dengan jantung berdegup sepanjang hari dengan pujian kecil guru. Bagi saya, seorang guru adalah orang yang begitu. Ia membuatkan saya berfikir tentang jenis kewujudan saya kepada murid-murid saya. Saya memikirkan sama ada saya menunjukkan minat dan kasih sayang yang ikhlas kepada kanak-kanak seperti yang dilakukan oleh guru saya, atau sama ada saya mengabaikan mereka kerana kerja yang tertunggak.

Aku tak tahu nak buat apa dengan hati yang pening ni sejak aku keluar dari sekolah yang aku suka. Memang wajah anak-anak yang tidak dapat belajar dan hanya ada masalah yang terlintas di fikiran. Nampaknya hati seorang ibu yang lebih mendakap anak yang hodoh daripada anak yang baik. Saya berharap bahawa murid-murid saya akan hidup mesra di dalam hati mereka, melakukan bahagian mereka di suatu tempat. Terima kasih kepada semua yang hadir.


12 Mei 2023

○○ Guru Sekolah ○○○


Ucapan Persaraan Pengetua Sekolah Rendah

Musim panas yang luar biasa panas kini merasai kesejukan awal musim luruh pada waktu pagi dan petang. Pertama sekali, terima kasih kerana mengambil bahagian dalam majlis persaraan saya hari ini. Saya ingin merakamkan ucapan terima kasih kepada anda semua yang membantu menjayakan majlis persaraan yang mulia ini. Secara khususnya, saya ingin mengucapkan ribuan terima kasih kepada Naib Pengetua dan warga sekolah serta semua guru lain yang bertungkus lumus membuat persiapan untuk majlis tersebut.

Bukan saya telah memberikan sumbangan yang luar biasa kepada dunia pendidikan atau meninggalkan pencapaian yang cemerlang. Jadi, saya malu kerana mengadakan majlis persaraan itu sendiri, jadi saya cuba menamatkannya secara senyap-senyap. Walau bagaimanapun, apabila saya meninggalkan dunia pendidikan tempat saya bekerja, saya menyediakan tempat ini dengan pemikiran bahawa saya harus sekurang-kurangnya melayan orang yang membantu saya makan.

Saya ingin mengucapkan terima kasih sekali lagi kepada anda semua yang hadir hari ini. Motivasi saya memilih profesion perguruan adalah kerana ibu saya. Ibu saya pasti sangat iri hati dengan pegawai awam yang memakai sut. Ibu saya mahu saya menjadi seorang guru. Terngiang-ngiang di fikiran saya kata-kata ibu saya, jadi saya memilih profesion perguruan. Selepas tamat pengajian dari sekolah rendah, sekolah menengah, sekolah menengah dan universiti, saya mempunyai banyak konflik tentang impian saya sebagai seorang guru, peguam dan doktor. Tetapi kehendak ibu saya juga penting bagi saya. Namun, apa yang saya rasa semasa mengajar ialah walaupun bukan kehendak ibu, ini adalah kerjaya saya. Kerjaya mengajar saya, yang panjang dan pendek, sangat bermanfaat dan masa yang sangat menggembirakan dalam hidup saya. Saya sedih meninggalkan profesion perguruan yang saya ceburi sekian lama. Saya takut untuk meninggalkan profesion perguruan yang hangat di mana saya hidup dengan penuh kasih sayang, tetapi mulai sekarang saya akan hidup dengan tenang melindungi kampung halaman saya dengan hati yang kecil dan sederhana.

Saya ingin mengucapkan terima kasih sekali lagi kepada anda semua yang berada di sini hari ini. Saya berharap dunia pendidikan yang kucar-kacir akan bersatu secepat mungkin dan menghidupkannya sebagai tempat pendidikan yang stabil. terima kasih


12 Mei 2023

Pengetua Sekolah Rendah ○○○


Ucapan Perpisahan Pengetua

Semuanya, terima kasih tidak terhingga kepada tetamu, kakitangan sekolah, dan ibu bapa yang hadir meraikan persaraan saya walaupun cuaca panas. Saya fikir umur persaraan adalah cerita yang jauh dari saya, tetapi sekarang saya berdiri di sini, saya berasa sangat baru. Dalam pada itu, saya bersyukur kerana saya dapat bertemu dengan persaraan yang mulia sambil menumpukan diri kepada pendidikan pelajar. Semuanya berkat bimbingan dan bantuan ramai guru senior dan junior serta ibu bapa. Terima kasih untuk ini. Sebaliknya, saya rasa ia juga terima kasih kepada isteri saya yang menyokong saya selama ini. Saya ingin mengambil kesempatan ini untuk mengucapkan terima kasih kepada isteri saya.

Selepas meninggalkan profesion perguruan, sekolah rendah saya akan menjadi yang paling diingati dalam hidup saya. Saya telah ditugaskan ke sekolah tersebut pada Mac 2010 dan telah melakukan yang terbaik supaya tenaga pengajar dan pelajar dapat mengajar dengan gembira dan belajar dengan gembira dalam persekitaran yang menyenangkan dan bersih. Saya dapat berkhidmat dengan sepenuh tenaga saya sebagai pengetua sekolah. Saya sentiasa berasa bangga dan gembira setiap kali usaha saya setakat ini datang sebagai perubahan di depan mata saya, dan saya tertanya-tanya sama ada sekolah rendah kami yang membuat banyak perubahan. Di sebalik banyak perubahan, kata kunci yang tidak boleh berubah ialah guru mesti hadir di mana pelajar berada supaya pelajar dapat belajar dengan gembira dan gembira. Dengan kepercayaan ini sahaja, saya telah menumpukan seluruh hidup saya untuk mengajar.

Sekarang, semasa saya pergi, saya ingin mengatakan satu perkara kepada rakan sekerja junior saya. Hari ini, terdapat ramai pemilik masyarakat atau sekolah, tetapi realiti yang menyedihkan bahawa bilangan pemilik sebenar yang bertanggungjawab semakin berkurangan. Contohnya, jika anda melalui paip air dan air paip bocor, pemilik yang bertanggungjawab akan mematikan paip dan lalu. Macam ni, saya harap pemilik sebenar adalah kami semua pelajar dan fakulti. Juga, saya harap anda mendapat kepuasan dan kebahagiaan pada saat ini, di sini dan sekarang, daripada mencari kepuasan dan kebahagiaan yang jauh. Saya berharap agar kita semua, pelajar dan kakitangan, beriman dan melakukan yang terbaik di saat ini. Kerana mendidik pelajar adalah perkara yang paling indah dan mulia di dunia. Akhir sekali, saya mendoakan pembangunan sekolah rendah kita yang tidak berkesudahan dan kesihatan dan kebahagiaan semua yang hadir di sini, dan bagi pihak alamat persaraan saya. terima kasih


12 Mei 2023

Pengetua ○○○


Pengetua Mengucapkan Selamat Tinggal kepada Pelajar

Musim luruh telah tiba. Dan Kesyukuran akan datang juga. Saya suka musim luruh. Dan September adalah baik. Kerana ia adalah masa yang paling santai sepanjang tahun. Anda juga, fikirkan sahaja. Musim luruh adalah masa dalam setahun apabila anda boleh menikmati masa lapang dan kelimpahan alam semula jadi. Saya fikir tidak keterlaluan untuk mengatakan bahawa musim luruh adalah musim yang Tuhan berikan kepada kita sebagai hadiah. Seperti cahaya matahari musim luruh yang hangat, seperti Kesyukuran yang kaya dan santai, saya harap ia akan menjadi hari yang penuh dengan kesyukuran untuk semua orang.

Terdapat tahun-tahun istimewa dalam hidup. Ada tahun yang akan diingati dengan indah sampai bila-bila. Saya menyalakan lampu dalam fikiran hati saya, mencintai setiap hari, dan menanam resolusi yang indah dalam hati saya. Tahun saya berharga dan bermakna kerana ia sentiasa berkat penjagaan anda. Saya amat berterima kasih kepada anda kerana diam-diam mengawasi saya.

Saya kini hampir menamatkan 40 tahun kerjaya perguruan saya. Persaraan sering dirujuk sebagai permulaan yang lain. Saya belum dapat menyedarinya, tetapi pagi apabila saya membuka mata untuk kehidupan baru akan bermula semula. Apabila saya menjejakkan kaki dalam profesion perguruan, jelas menunjukkan bahawa profesion perguruan adalah satu profesion yang harus dipercayai dan dihormati. Kepada anak-anak dan ibu bapa mereka, kata-kata guru adalah undang-undang. Jika anda bertanya kepada saya sekarang jika saya masih boleh bersetuju dengan kenyataan itu, saya tidak mempunyai keyakinan untuk berbuat demikian. Sayang sekali bertahun-tahun berlalu dan profesion perguruan tidak lagi dihormati, malah kadangkala diletakkan di papan pemotong dan dikritik. Seluruh dunia sedang berubah, tetapi profesion perguruan tidak boleh berubah. Walau bagaimanapun, saya juga memikirkan sama ada generasi lama kita boleh mewariskan persekitaran yang lebih baik kepada junior mereka jika mereka bekerja lebih keras.

Tetapi saya gembira semasa mengajar. Sebab seronok belajar sambil mengajar. Guru bukan sahaja mengajar pelajar. Untuk mengajar orang lain, saya tidak mempunyai pilihan selain terus belajar. Jika saya mempunyai pekerjaan yang berbeza, adakah saya boleh mengucapkan selamat tinggal hari ini? Saya tidak yakin untuk berkata demikian. Dan pelajar muda yang memandang saya dengan mata yang cerah di dalam kelas sentiasa memberi saya harapan, keberanian, kebanggaan dan kegembiraan. Apabila bertemu kawan-kawan dari kampung halaman yang berbeza pekerjaan, saya masih tergolong dalam paksi kelihatan muda. Selain kesihatan yang diwarisi daripada ibu bapa saya, saya fikir ia adalah kerana saya bergaul dengan rakan-rakan muda saya dan menerima tenaga muda mereka. Lebih-lebih lagi, apabila murid-murid saya menjadi pekerja sosial penuh dan datang melawat saya, ia benar-benar kegembiraan dan ganjaran itu sendiri.

Saya akan meninggalkan profesion perguruan, yang bagi saya adalah seperti imam. Ia mestilah ketentuan masa dan mematuhi fitrah. Walaupun saya akan berhenti mengajar, kasih sayang dan kepedulian saya terhadap pelajar saya akan kekal selamanya. Saya harap awak akan kekal sebagai orang yang bermakna jauh di lubuk hati awak. terima kasih


12 Mei 2023

Cikgu ○○○


Perutusan Persaraan Guru Pengetua

Hari ini adalah hari saya menamatkan kerjaya awam saya sebagai seorang pendidik. Walaupun dalam cuaca sejuk, saya sangat menundukkan kepala sebagai tanda terima kasih kepada semua orang yang hadir memeriahkan majlis persaraan saya.

Saya masih ingat tinggal bersama pelajar tercinta di kampus yang tenang di luar bandar, memikirkan bahawa mengajar adalah panggilan yang diberikan oleh syurga. Kadang-kadang saya memarahi dan menghukum murid kesayangan saya. Selain itu, apabila murid-murid mengalami kesukaran, saya berkongsi kegembiraan dan kesedihan dengan dorongan dan penghiburan. Semasa bekerja di sekolah menengah kemanusiaan sebagai guru biasa, saya menumpukan tenaga dan tenaga saya untuk membimbing pelajar siang dan malam. Saya dilantik sebagai pengetua sekolah dan membina bangunan baharu untuk menyediakan keadaan pembelajaran yang terbaik untuk pelajar. Selain itu, saya cuba mempunyai kemudahan sekolah luar seperti penyelenggaraan kemudahan taman permainan. Di dalam sekolah, saya bertungkus lumus menyediakan ruang belajar kendiri yang selesa untuk pelajar dengan mengendalikan bilik bacaan dengan cekap. Hasilnya, saya berasa amat gembira dan berbesar hati kerana graduan tahun ini dapat mencapai gred cemerlang dan mengukuhkan kedudukan sekolah kita sebagai sebuah sekolah menengah yang berprestij. Sudah tentu, perkembangan luar biasa sekolah kami ini adalah hasil kerja keras guru kami untuk meluruskan status kami sebagai sekolah menengah seni liberal. Selain itu, saya juga sedar bahawa semangat cintakan alumni yang tidak terhingga kepada sekolah telah ditambah.

Mengimbas kembali, saya kekurangan dalam banyak perkara. Walau bagaimanapun, hanya terima kasih kepada ahli fakulti bahawa saya dapat menghabiskan kerjaya mengajar saya yang panjang tanpa kesilapan besar dan mencapai apa yang saya sekarang. Saya tahu ia adalah terima kasih kepada sokongan dermawan semua orang di sekeliling saya yang sentiasa mengambil berat terhadap saya, dan akhirnya saya mengucapkan terima kasih hari ini. Saya cuba untuk tidak kehilangan niat asal saya pada masa muda saya apabila saya berjanji untuk berjalan di jalan seorang pendidik yang jujur. Apabila saya berfikir bahawa saya perlu meninggalkan profesion perguruan, yang saya sukai, lebih banyak penyesalan dan penyesalan yang berlarutan kerana tidak berjaya daripada perkara yang baik kekal dalam kehidupan mengajar yang saya jalani sendiri. Walau bagaimanapun, saya fikir saya boleh meninggalkan tempat ini dengan hati yang gembira kerana saya mempunyai keyakinan bahawa ada hari ini yang lebih baik daripada masa lalu, dan hari esok di mana impian hidup lebih baik daripada hari ini. Walaupun jasad pergi, hanya hati yang akan sentiasa di sisi, dan kini saya akan sentiasa berundur setapak dan berdoa untuk kemajuan sekolah menengah kita yang tidak terhingga.

Jika diizinkan kehidupan seterusnya untuk saya, maka saya tidak akan teragak-agak untuk memilih profesion perguruan. Sekarang, saya akan kembali menjadi seorang yang semula jadi dengan sekumpulan kenangan gembira dari tugas mengajar saya yang lalu. Saya ingin menghabiskan sisa hidup saya dengan keluarga saya dengan cara yang bermakna kerana saya melihat murid-murid saya setia memenuhi bahagian mereka dalam masyarakat dan menjalani kehidupan mereka.

Akhirnya, saya akan meninggalkan urusan yang belum selesai sebagai bebanan yang berat kepada pengganti dan guru saya. Saya ingin mengucapkan terima kasih sekali lagi kepada anda semua yang mengatur majlis yang penuh bermakna ini. Saya akan mengakhiri ucapan persaraan saya dengan merenungi keikhlasan anda yang bersyukur dan makna yang mendalam di dalam hati saya. Saya mendoakan perkembangan sekolah menengah kita yang tidak berkesudahan dan semoga berjaya di masa hadapan anda. terima kasih selamat tinggal.


27 Ogos 2023

Pengetua ○○○


Surat Perpisahan Pengetua

Hai semua? Musim panas ini sangat panas. Walaupun sudah masuk bulan September, panas lewat memang melampau. Untungnya musim telah tiba, apabila bau musim luruh masih berlarutan pada waktu pagi dan petang.

Mulai hari ini, saya akan meletakkan kad nama guru sekolah menengah saya. Saya melihat kembali kehidupan saya dan memikirkan masa lalu. Semasa saya muda, saya menganggap persaraan sebagai perniagaan orang lain, tetapi kini ia telah menjadi realiti saya yang telah datang di depan mata saya. Inilah saat apabila saya benar-benar menyedari ketidakkekalan masa. Sekarang saya berdiri di sini, saya bingung dan malu untuk berkata apa. Apapun, dalam satu perkataan, saya gembira dan terima kasih. Saya gembira untuk menamatkan kerjaya perguruan selama 37 tahun tanpa sebarang pencapaian besar. Saya ingin mengucapkan terima kasih kepada anda semua yang telah datang jauh ke sini untuk mengucapkan tahniah kepada orang yang tidak penting ini atas persaraannya.

Hari-hari lepas saya dalam perkhidmatan awam adalah tahun yang menggembirakan. Saya sedar bahawa terdapat ramai orang yang telah bertahun-tahun berpisah dengan keluarga sepanjang kerjaya awam mereka dan mengalami pelbagai kesulitan. Tetapi saya tidak pernah tinggal berjauhan dengan keluarga saya. Ini sahaja menjadikan saya seorang yang sangat gembira. Sudah tentu, ada ketikanya saya mengeluh kerana terlalu letih dan geram dengan realiti yang tidak memuaskan. Tetapi sekarang apabila saya memikirkannya, saya tidak dapat menahan diri tetapi secara jujur ​​mengaku bahawa ia juga merupakan keluhan yang menggembirakan.

Secara ringkasnya, saya seorang yang sangat gembira. Saya berani untuk mengatakan bahawa semua kebahagiaan saya mungkin kerana anda berada di sini hari ini. Juga, ramai guru yang bekerja dengan saya pagi dan malam untuk membantu pelajar mencapai impian mereka, dan pelajar yang mengikuti ajaran saya secara senyap. Saya sayang semua orang dengan sepenuh hati saya. Saya juga bersyukur kerana saya seperti sekarang kerana semangat bermaruah dan semangat muda orang yang saya sayangi telah bersama saya.

Saya mengaku bahawa kerana pelajar yang muda dan bertenaga, saya dapat sentiasa memikirkan hari esok daripada semalam dan mengambil langkah yang kuat ke arah hari esok. Hari ini, saya berdiri sebagai orang yang pergi seperti ini, melihat anda pergi, tetapi satu hari tidak terlalu jauh, anda semua di sini akan disambut oleh ramai junior dan akan pergi seperti saya hari ini. Nampaknya kehidupan sentiasa berubah tempat di tengah-tengah penyesalan yang tidak berkesudahan kerana ketidaklengkapannya.

Di masa hadapan, walau di mana saya berada, saya akan menjaga persekitaran saya dengan penuh keikhlasan, seperti yang saya lakukan semasa saya dalam profesion perguruan. Saya akan hidup dengan hati yang berkhidmat untuk jiran saya yang berada dalam keadaan yang lebih sukar daripada saya. Saya sangat berharap agar awak sentiasa mengawasi saya dan memimpin saya dengan penuh kasih sayang seperti yang awak lakukan pada masa lalu. Terima kasih. selamat tinggal.


27 Ogos 2023

Pengetua ○○○


Ucapan perpisahan pengetua kepada pelajar

Masih panas. Saya telah cuba untuk mendedikasikan begitu lama, dan saya berdiri di tempat terakhir denominasi yang saya percaya sebagai panggilan saya. Perasaan saya bercampur baur. Adakah perkataan yang lebih tepat meluahkan isi hati saya daripada mengatakan hati saya sejuk dan sedih? Sekarang saya tidak perlu bangun awal pagi, saya tidak perlu risau tentang pelajar, saya tidak perlu risau tentang sekolah. Saya boleh menjaga keluarga saya dengan lebih, saya boleh lebih menyayangi diri saya, dan saya mempunyai lebih banyak masa. Namun, lambat laun, saya rasa saya akan merindui tempat ini lagi. Keseronokan hari pertama bekerja masih jelas dalam fikiran saya, seolah-olah saya boleh memegangnya di tangan saya, tetapi ia sudah berlalu lebih daripada 40 tahun. Sungguh mengejutkan bahawa masa berlalu.

Pelajar muda yang memandang saya dengan mata yang cerah di dalam kelas sentiasa memberi saya harapan, keberanian, kebanggaan dan kegembiraan. Lebih-lebih lagi, apabila mereka menjadi ahli masyarakat sepenuhnya dan datang melawat saya, ia adalah satu kegembiraan dan ganjaran itu sendiri. Apa yang boleh menjadi pekerjaan yang lebih bermanfaat dan hebat daripada ini? Sepanjang hidup saya dalam profesion perguruan, saya boleh katakan bahawa saya telah menjalani kehidupan yang baik. Dengan pemikiran bahawa saya tidak akan dapat berdiri dalam profesion perguruan dalam kehidupan saya akan datang, dan bahawa ini adalah kali terakhir, saya telah meletakkan seluruh tenaga saya dalam apa jua kerja yang saya lakukan.

Saya kini hampir menamatkan kerjaya perguruan selama 40 tahun 6 bulan. Persaraan sering dirujuk sebagai permulaan yang lain. Saya belum dapat menyedarinya, tetapi pagi apabila saya membuka mata untuk kehidupan baru akan bermula semula. Dan walaupun saya berundur dari jawatan ini, saya terus berfikir tentang apa yang boleh saya lakukan untuk anak-anak kecil. Saya mahu terus mencurahkan semangat dan kasih sayang ke dalam kerja baharu saya seperti yang telah saya lakukan setakat ini. Terima kasih sekali lagi kepada anda semua yang hadir. Saya mendoakan kesihatan yang baik dan diberkati dalam semua yang anda lakukan.


27 Ogos 2023

Pengetua ○○○


Ucapan perpisahan pengetua kepada pelajar

Hai semua? Hari ini, sebagai seorang pendidik, saya ingin menamatkan kerjaya sebagai pegawai pendidikan sambil menamatkan pengajian. 40 tahun pendidikan kehidupan perkhidmatan awam berlalu seperti adegan dalam filem, dan keterujaan yang datang ke hati saya terasa dan merebak ke seluruh tubuh saya. Mengimbas kembali, 40 tahun pendidikan sebagai penjawat awam telah menjadi teman hidup saya. Sekarang saya memikirkan tentang keghairahan saya bersama anak-anak, itu adalah masa yang paling gembira dan paling bermanfaat.

Kehidupan pegawai pendidikan paling bahagia apabila bekerja dengan anak-anak. Anak sekolah rendah kita! Selama setahun setengah yang lalu, saya telah bekerja keras untuk memastikan aktiviti pendidikan bersama anda akan membantu pertumbuhan dan perkembangan anda serta pembangunan sekolah. Nampaknya saya ada kegembiraan dan penyesalan. Sekarang saya mahu meninggalkan kampus lama dan mula baru.

Sebagai pengetua kepada anak-anak, masa mesra yang dihabiskan sebagai kawan kini sudah berakhir. Anda semua yang mengikuti ajaran guru dengan baik adalah tiang negara. Saya berharap anda akan menjadi anak-anak yang bangga, berusaha untuk mencapai impian anda dengan harapan dan keberanian, dan menjadi anak-anak yang mengamalkan kasih sayang.

Ibu bapa yang dihormati! Sekolah rendah saya adalah pekerjaan terakhir saya sebagai pengetua. Ahli komuniti pendidikan berkumpul sebagai satu dan membuat usaha yang bercita-cita tinggi untuk mewujudkan sekolah yang baik di mana pelajar boleh belajar sendiri. Saya tidak akan lupa dan menghargai kenangan dan kasih sayang bekerja di sekolah rendah kami. Terima kasih atas minat anda dalam kerjasama dan sokongan buat sementara waktu. Saya ingin meminta sokongan berterusan anda dalam membantu sekolah mewujudkan sekolah yang baik dengan tradisi. Saya juga bersyukur kerana saya telah sampai sejauh ini terima kasih kepada senior, rakan sekerja, dan junior saya yang telah mengajar dan membantu saya dalam banyak perkara dalam kehidupan saya sebagai pegawai pendidikan.

Sekarang, lepaskan saya masa lalu yang saya pegang, dan saya ingin menyambut hari baru dengan kegembiraan tanpa ragu-ragu sebagai pemuda kedua. Saya ingin kembali kepada alam semula jadi dan menjalani kehidupan yang sihat dan indah dengan hati yang gembira dalam nikmat hidup dengan alam semula jadi. Keluarga pendidikan! selamat tinggal. terima kasih


27 Ogos 2023

Pengetua ○○○


Mesej persaraan untuk guru

Hai semua? Apakah perasaan musim panas pada bulan Julai kepada anda? Adakah ia satu siri hari yang panas, lembap dan menjengkelkan? Secara peribadi, saya tidak tahu sama ada kerana saya lebih rasa sejuk, tetapi saya fikir musim panas lebih baik daripada musim sejuk. Tidak kira betapa panasnya musim panas, mandi terasa sejuk, tetapi saya tidak tahu apa yang perlu dilakukan untuk bertahan dalam musim sejuk yang sangat sejuk. Panasnya berterusan hari demi hari, yang tidak dapat dijelaskan kecuali dengan perkataan gelombang haba. Tetapi saya akan merindui panas ini apabila tengah musim sejuk, bukan?

Sama ada musim panas atau musim sejuk, ada pepatah untuk menikmati jika anda tidak dapat mengelakkannya. Mari kita nikmati musim panas yang panas. Terima kasih tidak terhingga kepada tetamu, kakitangan sekolah, dan ibu bapa yang hadir mengucapkan tahniah atas persaraan saya walaupun cuaca panas terik hari ini. Saya akan mengadakan majlis persaraan kecil dengan keluarga sekolah saya, tetapi ia sangat memalukan sehingga saya tidak tahu apa yang perlu dilakukan.

Semasa saya mula-mula mengambil tugas mengajar, saya mengagumi guru yang telah mencapai umur persaraan dan memikirkan berapa lama mereka telah mengajar pelajar. Saya fikir umur persaraan adalah cerita yang jauh dari saya, tetapi sekarang saya berdiri di sini, saya berasa sangat baru. Sekarang, semasa saya pergi, saya ingin mengatakan satu perkara kepada rakan sekerja junior saya. Saya ingin memberitahu anda untuk menjadi pemilik pada bila-bila masa, di mana sahaja.

Hari ini, terdapat ramai pemilik masyarakat atau sekolah, tetapi realiti yang menyedihkan bahawa bilangan pemilik sebenar yang bertanggungjawab semakin berkurangan. Saya harap pemilik sebenar adalah kami semua pelajar dan fakulti. Saya mahu semua pelajar dan kakitangan menjadi orang yang hebat yang bertanggungjawab. Juga, saya harap anda mendapat kepuasan dan kebahagiaan pada saat ini, di sini dan sekarang, daripada mencari kepuasan dan kebahagiaan yang jauh. Saya berharap agar kita semua, pelajar dan tenaga pengajar, beriman dan melakukan yang terbaik pada saat ini. Saya berharap guru sentiasa menyimpan dalam hati mereka bahawa mendidik pelajar adalah perkara yang paling indah dan mulia di dunia. terima kasih


27 Ogos 2023

Cikgu ○○○


ucapan selamat tinggal guru yang ikhlas

Ia adalah pagi musim luruh yang biasa. Saya rasa seperti dapat merasakan bau harum dari daun-daun yang berwarna halus di jalanan. Dan ia adalah musim yang membuatkan anda memikirkan masa lalu. Peliknya, kenapa kenangan terlintas di fikiran pada musim luruh? Nampaknya musim luruh adalah musim apabila anda boleh memikirkan masa lalu, merinduinya, merenungnya, dan menyemak kehidupan anda separuh jalan.

Berdiri di sini hari ini, perasaan saya bercampur baur. Bolehkah kita menghentikan aliran masa? Semakin tua adalah satu keluh kesah, semakin tua adalah kebimbangan untuk kehidupan manusia. Ini semua berkat moyang saya yang saya memasuki profesion perguruan dan mencapai usia persaraan saya tanpa sebarang insiden. Terima kasih kepada guru senior yang membimbing saya, rakan sekerja dan junior saya, dan penjagaan keluarga dan saudara mara saya yang tersayang.

Mengimbas kembali, semasa saya kecil, saya ingin membesarkan anak-anak kampung saya dengan betul dan menjadi seperti manusia dan menjadikan mereka pekerja di kampung saya. Untuk itu, saya menumpukan hati dan jiwa saya kepada pelbagai penyelidikan, pengurusan sekolah, pendidikan sahsiah, pendidikan adab, dan pendidikan khas. Akibatnya, saya menjadi pengetua sebelum saya sedar, tetapi akhirnya saya tidak dapat mencapai semua matlamat saya. Sementara itu, apabila tahun-tahun berlalu, kanak-kanak menjadi lebih cantik, murid bertambah satu demi satu, dan saya berasa gembira melihat mereka membesar. Saya tidak tahu bila, tetapi wang, kemasyhuran, dan kuasa hilang begitu sahaja, dan yang saya dapat lihat hanyalah kanak-kanak yang cerdas dan bersih itu.

Saya tidak mampu untuk melafazkan sepatah kata cinta kepada isteri tercinta yang telah hidup bersama selama 40 tahun pada tahun ini. Nasib baik atau malang, ia adalah masa ketika saya hidup tanpa hadiah yang layak pada Hari Kanak-kanak kepada anak-anak saya yang bertemu dengan saya. Tetapi tidak menyesal. Semua anak muda di negara ini adalah anak saya. Apa yang lebih berharga daripada ini? Bukankah kerana isteri saya memahaminya dan anak-anak saya memahaminya, maka saya menjadi seperti sekarang ini?

Rakan-rakan pendidikan dan pelajar junior yang berada di sini! Terdapat begitu banyak perkara yang ingin saya katakan pada hari saya pergi, tetapi apabila saya cuba mengatakannya, semuanya hilang entah ke mana, dan hanya sedikit yang terlintas di fikiran. Saya hanya berharap agar semua yang berkumpul di sini akan menjaga pelajar kita dengan lebih sayang dan pendidikan di negara ini akan lebih maju. Dikatakan bahawa masa depan negara ini cerah apabila kehidupan muda berkembang cerah dan jelas. Saya sendiri akan terus mendoakan perkembangan pendidikan walaupun dari jauh. Kini saya pergi dengan hati yang bersyukur. Saya doakan anda semua yang terbaik dalam semua yang anda lakukan dan sihat. terima kasih


27 Ogos 2023

Pengetua ○○○


Tulis ucapan persaraan guru

Hai semua? Di luar, di tempat musim sejuk telah surut, musim bunga tumbuh semula dengan warna hijau muda. Pada hari musim bunga yang mempesonakan ini, saya berdiri di hadapan anda dengan hati yang penuh penyesalan. Permulaan seseorang dikenang dengan penuh teruja, tetapi yang terakhir begitu sedih dan terasa kosong di sudut hati. Namun, saya tidak sunyi kerana kasih sayang anda semua yang memenuhi tempat duduk. Saya akan ingat setiap satu daripada wajah anda berkumpul di sini untuk saya hari ini. Saya amat berterima kasih kepada anda semua yang memberikan hati yang berharga walaupun di tengah-tengah jadual sibuk anda.

Ketika saya berdiri di sini hari ini dan melihat kembali betapa janji muda saya untuk menumpukan diri kepada profesion perguruan telah ditepati, saya berasa sedih sekali lagi. Saya fikir bahawa hidup saya harus ditumpukan secara eksklusif kepada pelajar dan dunia pendidikan, tetapi melihat ke belakang sekarang, jejak kaki saya tidak lain hanyalah rekod memalukan. Walau bagaimanapun, sebahagian besar hidup saya adalah di sekolah, dan saya sentiasa mendefinisikan diri saya sebagai seorang guru. Semasa hidup saya sebagai seorang guru, saya mempunyai banyak impian dan minat.

Saya menghabiskan hampir 40 tahun di tapak sekolah, bertemu ramai orang, dan mencipta lukisan yang cantik dengan menyelaraskan impian saya dengan impian guru. Saya masih mempunyai semangat untuk pendidikan dan cinta yang besar terhadap pelajar, tetapi kini tiba masanya untuk saya meninggalkan alam persekolahan dan berehat.

Kawan-kawan, sekarang saya serahkan seluruh impian saya kepada anda. Saya titipkan impian yang saya miliki dan semangat yang masih berlegar di hati saya kepada awak yang jauh lebih muda dari saya dan penuh cita-cita. Masih banyak hari lagi menanti anda. Sila ingat bahawa peluang untuk bernafas bersama pelajar dalam bidang tersebut dan mengubah masa depan pendidikan kekal bersama anda.

Saya harap anda menunjukkan impian dan semangat anda sepenuhnya untuk pelajar yang akan mekar dalam warna yang indah. Mereka yang tidak bermimpi telah kehilangan tiket mereka untuk hari esok yang lebih baik. Begitu juga dengan guru. Sebelum menitikberatkan cita-cita dan impian anak-anak, saya berharap guru-guru akan memenuhi impian mereka sebagai pendidik setiap hari dengan cita-cita dan impian yang besar. Lengkapkan dunia pendidikan hari ini dengan visi yang besar. Saya menantikan hari-hari indah yang diimpikan oleh guru dan impian pelajar.

Kerana anda, saya tidak sedih hari ini kerana saya meninggalkan sekolah, yang merupakan asas impian dan semangat saya. Walaupun saya mungkin berada di luar sekolah sekarang, mata dan hati saya akan sentiasa berada di sini bersama pelajar. Sekali lagi, terima kasih semua kerana berada di sini. Saya mengakhiri ucapan saya dengan ini, mengucapkan selamat maju jaya dan sejahtera di masa hadapan.


27 Ogos 2023

Cikgu sekolah menengah ○○○