Ini ialah contoh templat ucapan persaraan. Ini adalah ucapan perpisahan untuk majlis persaraan guru sekolah rendah, guru sekolah menengah dan guru sekolah menengah.


Ucapan Persaraan Guru Sekolah Menengah

hello. Terima kasih tidak terhingga kepada semua pelajar, kakitangan dan ibu bapa yang hadir bersama kami. Hari ini, ibu bapa dan pelajar juga mengadakan majlis persaraan untuk saya, jadi ia adalah hari yang sangat mengagumkan bagi saya. Hari ini adalah hari terakhir saya dalam kehidupan awam sebagai seorang pendidik. Sukar untuk meluahkan segalanya dengan kata-kata, tetapi saya berasa sedih, dan sebaliknya, saya berasa sakit.

Pertama sekali, mengimbas kembali zaman saya hidup sebagai seorang pendidik, nampaknya banyak perkara yang saya kurang. Banyak yang terlintas di fikiran saya, tetapi sebagai seorang pendidik, saya memikirkan jenis guru saya untuk kanak-kanak. Selain itu, sebagai seorang pendidik, saya tidak boleh tidak bertanya kepada diri sendiri apakah kemajuan yang telah saya sumbangkan kepada masyarakat. Jika difikirkan semula, saya tidak begitu membantu masyarakat, tetapi seperti semua pendidik, saya sentiasa mempunyai hati untuk bertindak dengan betul sebagai seorang pendidik dan membawa kanak-kanak ke jalan yang benar. Namun, saya rasa perkara yang paling menggembirakan adalah apabila murid-murid yang mengajar saya seperti anak-anak saya sendiri menjadi ahli masyarakat dan menunjukkan kebolehan mereka dalam kedudukan yang hebat. Apabila murid-murid seperti itu datang kepada saya dan mengucapkan ucapan terima kasih, saya berasa dihargai dan gembira sebagai seorang guru. Saya juga masih ingat untuk menegur dan menyayangi pelajar yang merantau kerana tidak dapat menyesuaikan diri dengan baik dengan kehidupan sekolah. Walaupun murid-murid itu tidak salah faham dengan kata-kata dan tindakan saya dan membetulkan fikiran mereka, saya dipenuhi dengan kegembiraan kerana saya membesarkan mereka dengan betul.

Semasa kehidupan awam saya yang panjang dan mungkin pendek, saya terganggu oleh anak-anak saya, mengambil berat tentang pelajar saya. Jadi, sebaliknya, saya kasihan dengan anak-anak saya. Tetapi saya rasa anak-anak saya akan faham apa yang saya maksudkan. Selain itu, pelajar kadangkala merasakan bahawa tindakan saya adalah keras, jadi jika terdapat sebarang dendam, salah faham, atau dendam saya, saya ingin mereka menggugurkannya. Dalam pada itu, saya bersumpah kepada diri saya sendiri, tidak pernah ada satu saat pun saya melayan pelajar dengan mementingkan diri sendiri. Saya meninggalkan kampus ini hari ini, tetapi hati saya akan sentiasa kekal. Selain itu, saya percaya bahawa ahli fakulti yang tinggal akan melakukan yang terbaik sebagai pendidik untuk membimbing pelajar. Sekali lagi, terima kasih kerana mengadakan majlis perpisahan untuk saya hari ini, dan saya akan sentiasa berharap agar pelajar mempunyai masa depan yang cerah di hadapan mereka.


6 Mei 2023

○○○ Guru Sekolah Menengah ○○○


Ucapan perpisahan daripada seorang guru yang meninggalkan profesion perguruan

Hai semua. Nampaknya kedinginan pertengahan musim sejuk semakin menyengat apabila menghampiri bulan Januari. Saya biasanya suka kerusi tingkap. Kerana ia tidak mengecewakan. Mungkin ramai orang seperti saya, tetapi tidak lama dahulu, pelanggan yang duduk di atas teres untuk mendapatkan cahaya matahari atau melarikan diri dari bahagian dalam yang tersumbat masuk ke dalam rumah untuk mengelakkan kesejukan. Mereka yang menikmati angin pada musim bunga dan cahaya matahari pada musim gugur sibuk mengelakkan matahari pada musim panas dan mengelakkan angin pada musim sejuk. Namun, jika musim sejuk yang perlu anda atasi, jangan lari. Buka tingkap hari ini dan rasai angin sejuk dengan seluruh badan anda. Saya harap anda boleh menikmati musim sejuk seperti musim lain.

Sukar untuk mengucapkan selamat tinggal kepada anda semua, dan saya benci meninggalkan sekolah tercinta ini, jadi saya telah cuba menutup mata kepada realiti. Namun, kini saya yakin menerima realiti ini dan cuba menuai keindahan akhirnya. Apabila saya mula-mula membuat keputusan untuk menjadi seorang guru, saya berazam untuk menjadi seorang guru yang berperikemanusiaan. Di sekolah rendah saya memutuskan untuk menjadi seorang guru.

Ia adalah apabila guru wali kelas sebuah sekolah rendah berhenti sekolah. Saya suka guru saya, jadi saya mahu dia kekal di sekolah. Tetapi guru meninggalkan sekolah, dan kemudian meninggalkan nota untuk setiap pelajar. Selepas membaca melodi cikgu, hati saya berdebar-debar. Saya juga berkata, "Saya mesti menjadi seorang guru seperti ini!" Saya telah berjanji. Begitulah saya hidup dengan jantung berdegup sepanjang hari mendengar kata-kata pujian yang tertulis pada nota yang ditinggalkan oleh guru. Bagi saya, seorang guru adalah orang yang begitu.

Ia membuatkan saya berfikir tentang jenis kewujudan saya kepada murid-murid saya. Saya memikirkan sama ada saya menunjukkan minat dan kasih sayang yang ikhlas kepada kanak-kanak seperti yang dilakukan oleh guru-guru saya dahulu, atau adakah saya mengabaikan pelajar dengan alasan sibuk. Saya juga mula berfikir sama ada saya telah menjalani hidup saya seperti yang saya rancangkan pada asalnya. Saya bimbang mungkin saya terlupa niat asal yang saya rasakan di sekolah rendah buat seketika.

Aku tak tahu nak buat apa dengan hati yang pening ni sejak aku keluar dari sekolah yang aku suka. Memang wajah anak-anak yang tidak dapat belajar dan hanya ada masalah yang terlintas di fikiran. Nampaknya hati seorang ibu yang lebih risaukan anaknya yang hodoh daripada anak yang berjaya. Tolong, di suatu tempat, saya harap anda melakukan bahagian anda dan hidup mesra di dalam hati anda. terima kasih


6 Mei 2023

Cikgu ○○○


Pada majlis perletakan jawatan pengetua, ucapan terima kasih daripada wakil pelajar

Pengetua, apa khabar? Masa berlalu dengan baik. Ia sudah pun ke penghujung tahun 2022. Hanya tinggal satu kalendar, dan sayangnya saya terpaksa mengharungi bulan November tanpa melakukan apa-apa yang betul. Seperti kata ahli astronomi Galileo, sebab masa berlalu dengan baik mungkin kerana bumi masih berputar. Di penghujung tahun begini, ia mengingatkan saya kepada perkara yang belum saya lakukan dan kesilapan yang pernah saya lakukan. Saya kesal mengapa saya tidak melakukannya dengan baik, dan saya memikirkan perkataan jika sekali lagi beberapa kali. Tetapi jam hanya berjalan ke kanan. Tiada jam berputar ke kiri. Kita hidup pada masa kini dan kita bergerak ke arah masa depan. Orang yang berjalan ke belakang lebih cenderung tersandung batu-batu kecil dan jatuh. Pandang terus ke hadapan dan harap anda tidak terjatuh.

Seseorang berkata bahawa perkara yang paling penting dalam hidup adalah pertemuan. Pertemuan dengan pengetua adalah pertemuan yang berharga. Dia melayan kanak-kanak dengan cara yang mesra dan mesra, mengendalikan pengurusan sekolah secara adil berdasarkan prinsip, dan menunjukkan cara dia menguruskan sekolah dengan kasih sayang dan budi. Di saat-saat bahagia yang kami kongsi bersama, ada kenangan hangat bersama pengetua. Satu demi satu, saya memikirkan cara dia membersihkan sekolah tanpa kata-kata, cara dia membelai rambut anak-anak dengan baik, dan cara dia menulis surat dengan tangan dan memberikannya kepada kami untuk berkongsi buku yang bagus dan tulisan yang baik. Selain itu, dia sentiasa mengharukan kami dengan kata-kata pengajarannya yang indah, tidak kira di mana dia berada.

Dia menunjukkan minat dan kebaikan kepada setiap pekerja dengan penampilan seorang pemimpin yang benar, kuat lagi lembut, berkepala dingin dan hangat, halus namun berbingkai besar, dan tidak berat sebelah dalam apa jua keadaan, tanpa mengira kiri atau kanan. Seronok dapat menemani cikgu.

Sama seperti kanak-kanak belajar daripada ibu bapa mereka, kami belajar banyak daripada pengetua. Sejuk dan nyaman di bawah pokok besar bernama Pengetua. Dan sedikit demi sedikit saya sedar apa itu jalan seorang guru sejati.

Perkataan "terakhir" yang saya dengar daripada pengetua beberapa kali sebelum hari ini bagaikan angin musim luruh yang sunyi menusuk hati saya. Kami semua menyayangi dan menghormati Guru Besar kami. Sekarang, saya akan meninggalkan kenangan indah dan berharga dalam ○○. Hubungan dengan pengetua adalah teman yang indah untuk kami semua, termasuk kakitangan, pelajar dan ibu bapa kami. Walaupun anda akan meninggalkan alam persekolahan, sila berikan keharuman sebagai bunga abadi yang tidak pernah pudar dalam dunia pendidikan. Saya berdoa agar kesihatan dan kebahagiaan sentiasa bersama anda di jalan permulaan yang baru. terima kasih


30 November 2022

Wakil pelajar ○○○


Ucapan perpisahan persaraan guru

Terima kasih kepada anda semua yang menjayakan majlis ini. Hari ini menandakan berakhirnya 30 tahun saya. Menghadapi hari ini, yang seolah-olah ia tidak akan datang semasa saya masih muda, saya benar-benar merasakan emosi bercampur-campur. Semasa saya memilih tali leher untuk dipakai di sini hari ini, saya berasa agak sentimental. Saya telah hidup dalam sut lama, tetapi saya memakai sut yang mahal sedikit untuk majlis persaraan ini. Melihat saya, isteri saya terkejut. Saya memakai pakaian mahal hari ini, tetapi tidak mengapa. Kerana hari ini dalam hidup saya adalah hari yang berbaloi. Yang terakhir sangat bermakna untuk semua orang. Lebih-lebih lagi jika ia adalah hari di mana sejarah panjang dan lampau yang menduduki sebahagian besar kehidupan seseorang berakhir. Hari ini adalah hari seperti itu.

Bagi saya, profesion perguruan, nama guru, mempunyai makna yang besar yang tidak boleh digantikan dengan apa-apa. Semasa saya seorang pelajar, saya bermimpi untuk menjadi seorang guru, dan ketika saya masih muda, saya melalui kebimbangan yang mendalam, dan kemudian berulang-alik antara kegembiraan dan keperitan semasa berurusan dengan pelajar di lapangan. 'Guru' mempunyai makna yang istimewa bagi saya. Ini kerana seluruh hidup saya tertumpu pada perkataan pendek itu. Saya kini meninggalkan adegan yang sangat saya sayangi dan risaukan.

Saya akan pergi, meninggalkan anak-anak yang semakin hari membesar dan pelajar-pelajar yang memberi kegembiraan hanya dengan berada di sekolah. Tetapi saya masih mempunyai beberapa hari lagi dalam hidup saya. Pada satu ketika, saya juga mempunyai pemikiran yang lemah bahawa pada hari saya meninggalkan profesion perguruan, hidup saya akan berakhir. Tetapi meninggalkan padang tidak bermakna meninggalkan anak-anak dan kehilangan sekolah selama-lamanya. Mengimbas kembali kerjaya perguruan saya, saya berjanji untuk menumpukan diri saya kepada aktiviti menulis yang telah saya tangguhkan selama ini, dan cuba menjalani kehidupan yang menjadi pencapaian bagi seseorang di luar sekolah.

Saya berharap anda semua di sekolah akan menjadi saksi hidup pendidikan yang dapat mengembangkan seseorang, pendidikan yang dapat mengarahkan seseorang ke arah yang benar, dan pendidikan sejati yang berani meyakinkan pelajar apabila mereka berjalan di jalan yang salah. Jadi, jika anda benarkan saya melihat dan mendengar nama sekolah kita walaupun dari jauh, dan menjadikannya sebagai satu kepuasan di hari tua saya, saya tidak akan menyesal. Saya akan asyik mencipta sejarah baru. Saya meninggalkan sekolah dengan mempercayakan sekolah kepada anda semua yang menjalani sejarah pendidikan Jepun. Saya berharap pelajar akan mempunyai masa depan yang cerah di hadapan mereka, dan saya akan menyelesaikan kesaksian saya.


25 Mei 2023

○○ Penolong Pengetua Sekolah Rendah ○○○


Surat Perpisahan Persaraan Guru Ditulis oleh Rakan Guru

hello? Hari ini, nampaknya ia adalah hari yang membuatkan anda merasai tenaga hangat musim bunga walaupun musim sejuk. Hari ini adalah majlis persaraan guru ○○, guru sejati dan pendidik sejati kita. Seperti lilin yang membakar tubuh anda untuk menerangi kegelapan, saya dengan tulus ikhlas mengucapkan tahniah kepada anda atas persaraan anda yang mulia daripada guru ○○○, yang telah mendedikasikan dirinya untuk pendidikan dalam persekitaran pendidikan yang tandus. Guru ○○○ bekerja sebagai guru di sekolah kami selama ○ tahun dan melakukan banyak perkara untuk pembangunan ○○ Sekolah Rendah. Guru ○○○ sentiasa menjaga pelajar dengan penuh kasih sayang, seperti anaknya sendiri, dan secara peribadi menunjukkan rupa seorang pendidik yang ikhlas dan penyayang. Juga, dari sudut guru junior, seperti bapa, kadang-kadang seperti bapa saudara, dia sentiasa mengira kesukaran semasa mengajar, dan tidak melepaskan kata-kata bantuan.

Saya sendiri tidak melihatnya, tetapi semasa zaman mengajar, beliau terkenal sebagai seorang guru yang hebat yang disegani oleh pelajar kerana kemahirannya yang cemerlang dan kasih sayang kepada murid-muridnya. Dikatakan bahawa ini agak terkenal di kalangan guru-guru sekolah rendah lain yang berdekatan di luar ○○ Sekolah Rendah kami, jadi adalah wajar untuk meneka sejauh mana kasih sayang guru itu terhadap pelajarnya.

Cikgu selalu cakap layan pelajar dengan penuh kasih sayang. Guru memberitahu saya, "Walaupun gaji guru kecil, perkara yang lebih bernilai daripada wang adalah membimbing pelajar." Kata cikgu, kalau pelajar membesar dengan arah yang betul, tidak ada gaji yang lebih tinggi daripada itu. Cikgu sentiasa cuba mengajar cikgu junior kita cara melayan pelajar dengan penuh kasih sayang. Sekarang rasa menyesal sangat nak hantar cikgu. Anda masih muda, banyak perkara yang ingin anda lakukan, dan banyak perkara yang perlu anda lakukan, tetapi amat sedih dan sedih untuk menghantarnya atas nama persaraan.

Hari ini, guru meninggalkan dunia pendidikan, tetapi saya percaya bahawa kata-kata berharga guru, yang telah disemai selama bertahun-tahun mengajar, akan kekal sebagai cermin kehidupan di hati pelajar dan guru junior yang tidak terkira. Sekali lagi, tahniah kepada Guru ○○○ atas persaraan yang mulia, dan saya doakan anda hidup lebih sihat dan bahagia atas nama ○○ Sekolah Rendah. Saya akan melayan pelajar dengan penuh kasih sayang mengikut ajaran guru. terima kasih


25 Mei 2023

Wakil guru ○○○


Majlis perpisahan akhir guru wali kelas sekolah menengah

Hai semua? Selamat berkenalan. Hujung minggu lepas, kami sekeluarga mendaki gunung kecil di hadapan rumah kami. Saya tidak dapat mengenalinya kerana ia dilindungi oleh matahari yang terik pada siang hari, tetapi alam semula jadi sudah bersedia untuk musim baru. Seperti kata pepatah bahawa belakang seseorang yang tahu bila hendak pergi itu indah, apabila dia tahu bila musim luruh akan datang dan perlahan-lahan berundur, ini juga tidak boleh menjadi lebih indah. Di pergunungan, daun-daun yang berwarna-warni bersaing sengit untuk menetap, dan langit naik ke tempat yang tinggi, seolah-olah sedang berlumba. Udara, seolah-olah selalu begitu, menghilangkan tenaga yang berat dan lembap dan hanya memberikan perasaan sejuk. Selepas melihat anugerah alam yang indah, tiba-tiba saya merasakan sudah tiba masanya untuk saya mengikut susunan masa.

Tuan-tuan dan puan-puan, buat kali terakhir pada hari ini, saya berhenti mengajar. Perkara yang paling membanggakan tentang 38 tahun kehidupan mengajar saya ialah dapat menghabiskan hari-hari terakhir bersama pelajar. Dan saya berasa gembira dapat bertemu dengan pelajar yang sedang bersedia untuk menghadapi masyarakat baharu. Saya sangat menyesal kerana tidak dapat menonton anda semua sehingga peperiksaan. Namun, saya rasa inilah masa yang sesuai untuk pergi. Secara peribadi, amat malang saya tidak dapat melihat anda semua memasuki kolej. Tidak ada murid yang tidak seperti anak saya. Sama seperti tidak ada jari yang tidak sakit dari menggigit sepuluh jari, murid adalah jenis kewujudan bagi saya. Walaupun saya sudah bersara, saya harap ia akan kekal di hati anda untuk satu masa yang akan datang. Sekarang tinggal lebih kurang 2 bulan lagi untuk peperiksaan. Musim panas yang panas pada bulan Ogos berakhir dan musim luruh bermula dengan September, dan fikiran anda akan gelisah, tetapi tahun ini adalah masa yang anda perlukan lebih tumpuan daripada fikiran yang gelisah.

Kemasukan kolej adalah penting dalam kehidupan. Apabila saya berunding dengan anda pada masa lalu, ternyata dalam kebanyakan kes, anda perlu melalui proses pengajian yang mendalam di universiti agar impian masa depan anda menjadi kenyataan. Itulah sebabnya anda duduk di sini sekarang, bekerja keras untuk masa depan. Buah manis menanti di penghujung proses yang menyakitkan.

semua orang! Tiada berputus asa. Bukan sekali dua saya nak berhenti kerja sebagai guru. Saya tidak tahu berapa ramai. Walau bagaimanapun, impian, harapan, dan berbaloi yang mendahului hati yang sukar dan pedih, dan saya fikir pada saat persaraan ini. Saya sangat gembira saya tidak berputus asa ketika itu. Semua orang, proses penderitaan yang sukar untuk seketika akan kembali kepada anda sebagai buah yang sangat manis. Ini adalah perkara terakhir yang saya ingin katakan dalam kuliah. Pelajar sekolah menengah saya, saya sayang kamu.


6 Mei 2023

Guru kelas ○○○


Mesej Persaraan Pengetua Sekolah Menengah

hello? Jun adalah apabila anda dapat merasakan bahawa ia semakin panas setiap hari. Ia adalah hari musim panas yang panas, tetapi adakah anda hidup bahagia hari ini? Kelembapan lebih tinggi daripada biasa, jadi saya rasa musim hujan akan bermula tidak lama lagi. Berbeza dengan sangkaan kami, langit hanya bertanya khabar dengan wajah yang cerah.

Penting untuk tidak kehilangan langkah anda tidak kira betapa panasnya, bukan? Kita perlu menyemak apa yang perlu kita lakukan hari ini dan memupuk tabiat tidak berlengah-lengah. Saya ingin merakamkan ucapan terima kasih yang tidak terhingga kepada semua tetamu yang hadir pada hari ini walaupun jadual mereka padat. Saya benar-benar bersyukur kerana dapat mengucapkan selamat tinggal kepada anda pada hari yang baik. Saya menganggap semua perkara yang baik dan buruk sebagai kenangan dan cuba meninggalkannya sambil mengekalkannya dengan baik. Meninggalkan tidak bermakna berakhir, tetapi satu lagi permulaan, bukan? Ia adalah satu cabaran untuk permulaan yang lain, bukan penamat. Jadi, saya harap anda melihat saya pergi dengan ketawa dan tepukan daripada air mata, supaya pengakhiran saya tidak akan menyedihkan.

Hari ini, saya sangat gembira kerana berpeluang untuk menjadi sukarelawan untuk pembangunan pendidikan di ○○ Sekolah Menengah, sebuah rumah pendidikan yang bersejarah.

Baru-baru ini, perubahan dalam sistem pendidikan berkembang dengan sangat pesat, seperti keganasan sekolah, pelanggaran hak guru dan krisis pendidikan awam, kepelbagaian kurikulum dan pendidikan sekolah termasuk pelaksanaan sistem kelas 5 hari, dan penyusunan semula organisasi. Pada masa ini, saya merasakan beratnya tanggungjawab yang diamanahkan dan meletakkan segala usaha saya untuk betul-betul menghadapi perubahan paradigma pendidikan.

『Jeff Raikes』 Naib presiden MS berkata bahawa anda harus tahu cara melihat berita baik selepas berita buruk. “Orang ramai takut untuk memberi berita buruk. Tetapi berita buruk kadangkala memberikan maklumat yang paling penting untuk meningkatkan prestasi perniagaan. Saya selalu meminta berita baik dan berita buruk pada masa yang sama, dan meminta berita buruk itu diberikan terlebih dahulu. Dan melaluinya, kami menjadikannya peraturan untuk mengenal pasti isu yang sukar dan membincangkan perkara yang perlu diperbaiki.”

Sudah tentu, pemergian saya boleh menjadi peluang yang lebih baik untuk sekolah dan pelajar. Jika air bertakung, ia akan reput, tetapi saya cuba menerimanya sebagai makna yang positif, sebagaimana makhluk hidup hanya boleh terus hidup apabila ia mengalir.

Saya amat berharap Sekolah Menengah ○○ kami akan muncul sebagai sekolah menengah yang berprestij di rantau ini berikutan pengetua yang akan datang bagi pihak saya. Saya berterima kasih kepada ramai guru dan pelajar yang sentiasa membantu saya selama ini. Saya sentiasa menganggap misi pertama pentadbiran pendidikan adalah perkhidmatan yang berdedikasi. Saya akan terus setia mendengar suara keluarga pendidikan termasuk tapak sekolah. Ini bukan kali terakhir, tetapi saya akan menghabiskan sisa hidup saya dengan bebas berkomunikasi dengan pelajar dan mendidik pelajar di tempat lain, jadi tolong sokong saya untuk cabaran baharu ini. Air mata menutupi mata saya apabila saya meninggalkan tempat yang biasa ini, tetapi saya akan menghabiskan alamat persaraan saya. terima kasih


6 Mei 2023

○○Pengetua Sekolah Menengah ○○○


Contoh Ucapan Persaraan Pengetua

Hai semua?

Mereka berkata musim bunga akan datang, tetapi angin masih sejuk. Terima kasih tidak terhingga kepada tetamu, kakitangan sekolah, dan ibu bapa yang hadir mengucapkan tahniah atas persaraan saya walaupun cuaca sejuk. Hari ini, tempat ini menjadi sangat memalukan sehingga saya tidak tahu apa yang perlu dilakukan.

Semasa saya mula-mula mengambil tugas mengajar, saya menghormati guru-guru yang telah mencapai umur persaraan dan menganggap umur persaraan adalah cerita yang jauh dari saya, tetapi sekarang saya berdiri di sini, saya berasa sangat baru. Apabila saya sedar bahawa masa itu seperti aliran pembubaran, pada satu ketika saya berdiri di sini untuk mengucapkan selamat tinggal. Dalam pada itu, saya dapat mencapai umur persaraan yang mulia sambil menumpukan perhatian kepada pendidikan pelajar dalam beberapa cara. Berkat tunjuk ajar dan bantuan guru junior dan ibu bapa. Terima kasih untuk ini. Sebaliknya, saya rasa ia juga terima kasih kepada isteri saya yang menyokong saya selama ini. Saya ingin mengambil kesempatan ini untuk mengucapkan terima kasih juga. Saya tidak mengambil berat tentang keluarga saya kerana saya tidak tahu apa-apa selain sekolah. Mulai sekarang, saya akan dapat mendekati isteri saya sebagai suami yang prihatin, menikmati masa lapangnya, mengembara, dan menghabiskan sisa hidup saya bersamanya.

Sekarang, semasa saya pergi, saya ingin mengatakan satu perkara kepada rakan sekerja junior saya. Menjadi pemilik pada bila-bila masa, di mana sahaja. Saat ini di mana saya berada adalah segala-galanya. Hari ini, terdapat ramai pemilik masyarakat atau sekolah, tetapi realiti yang menyedihkan bahawa bilangan pemilik sebenar yang bertanggungjawab semakin berkurangan. Contohnya, jika anda melalui paip air dan air paip bocor, pemilik yang bertanggungjawab akan mematikan paip dan lalu. Saya harap tuan sebenar ini adalah kita semua pelajar dan kakitangan. Juga, saya harap anda mendapat kepuasan dan kebahagiaan pada saat ini, di sini dan sekarang, daripada mencari kepuasan dan kebahagiaan yang jauh. Saya berharap agar kita semua, pelajar dan tenaga pengajar, setia dan melakukan yang terbaik pada saat ini.

Akhir sekali, saya berharap untuk pembangunan ○○ Sekolah Rendah yang tidak berkesudahan dan kesihatan serta kebahagiaan semua yang hadir di sini, bagi pihak alamat persaraan saya. terima kasih


9 Ogos 2023

Pengetua ○○○


Ucapan Terima Kasih Persaraan daripada Wakil Guru

Hai semua. Dikatakan hari akan penuh mulai petang ini, tetapi masih sangat sejuk. Hari-hari sejuk, tetapi saya harap hati semua orang hangat.

Saya masih ingat kali pertama saya bertemu Pengetua ○○○. Pada hari pertama kali saya datang ke ○○ Sekolah Rendah, yang tidak saya kenali, dia menghulurkan secawan teh panas kepada saya dan berkata, "Melihat junior saya dari sekolah yang sama memberi saya kekuatan."

Pengetua ○○○ ialah seseorang yang menghargai kedalaman perhubungan dan masa mesyuarat. Tidak kira kerjaya dan umur, dialah yang melihat setiap orang yang ditemuinya, malah jejak satu kehidupan, mengingati, dan menjaga dengan mesra apabila bantuan diperlukan.

Saya fikir minat terhadap orang lain adalah kasih sayang tidak lama lagi. Kami hanya menerima hati yang mengingati walaupun butiran terkecil. Bagi pihak anda semua yang telah menerima hati yang hangat di sini selama ○ tahun, saya ingin menyampaikan perasaan itu kepada pengetua ○○○ hari ini.

Antara ajaran pengetua, mungkin ajaran yang paling dalam terukir ialah ‘kerja berpasukan’ dan ‘persediaan’. Saya masih ingat kata pengetua semasa saya memenangi pertandingan sukan kakitangan sekolah tidak lama dahulu. Guru besar berkata: “Kegembiraan hari ini tidak datang dari usaha segelintir orang yang hadir di sini. Terima kasih kepada guru-guru yang menceriakan kami dengan sepenuh hati malah memenuhi tempat kosong supaya pemain dapat fokus pada pertandingan.”

Selain itu, katanya seorang guru yang sentiasa bersedia. Setiap tahun semasa bercuti, beliau sentiasa menitikberatkan pembelajaran kendiri guru. Beliau menasihati saya agar sentiasa bersedia kerana minda dan kemahiran yang telah saya asah pasti akan digunakan secara serius. Dia menggalakkan anak-anak mudanya menjadi guru, dengan mengatakan bahawa hanya guru yang bersedia boleh memimpin pendidikan. Dia sentiasa mempunyai perbualan yang menyenangkan dengan sesiapa sahaja dan berkongsi kegembiraan dan kesedihan sebagai sebuah keluarga, melayan semua orang secara santai dengan personalitinya yang mudah mesra. Saya amat sedih kerana berpisah dengan pengetua yang begitu hebat. Sungguh dikesali perkara yang membuatkan saya ketawa dengan kata-kata kasar lagi ikhlas dan cara dia bertindak dengan yakin dan yakin kini akan kekal sebagai kenangan masa lalu saya.

Sekarang, saya berharap anda akan menemui perkara yang belum dapat anda lakukan, perkara yang anda mahu lakukan dan melukis landskap yang luas ke arah dunia lain dengan pandangan yang baik. Akhir kata, saya ingin mengucapkan selamat tinggal kepada Pengetua ○○○, yang sentiasa menempuh jalan seorang guru dengan hati yang tidak goyah dan murni. terima kasih


13 Ogos 2023

Wakil guru ○○○